Konsol uygulaması, grafiksel kullanıcı arayüzünden çok, komut satırı penceresinde çalışan uygulamadır. Ekrana "Sağlıklı günler için EvdeKal TÜRKİYE" mesajını yazan uygulamayı yapalım. Bir önceki makalemizde uygulamamın nasıl oluşturulduğunu öğrenmiştik. Burada ise tüm uygulamaları tekbir Solution Name altına nasıl alabileceğimizi de göreceğiz. Bunun için New Project pencereseinden herhangi bir programlama dili seçmeden Other Project Types sekmesi altında yer alan Visual Studio Solution kısmını seçiyoruz.
Bu seçemek düğmesini seçtiğimizde Template alanında sadece Black Solution kısmı yer alır. Bu seçeneği seçerek boş bir uygulama klasörü oluştururuz. Tüm projelerinizde öncelikle boş bir klasör oluşturmanın şu faydaları vardır.
1. Uygulamalar gruplandırılarak üzerinde işlem yapılması kolay olur.
2. Aradığınızda istediğiniz projeye daha çabuk ulaşabilirsiniz.
3. Yapılan uygulamaların gruplandırılmasıyla grup çalışması yapabilirsiniz.
Ben Solution Name kısmına Modul1 yazarak projemi oluşturuyorum.
Projeyi oluşturduğunuzda Solution Explorer Panelinde içi boş bir proje oluşturulur. Bu proje altına Console Application eklemek için proje seçiliyken farenin sağ tuşuna basılır. Buradan Add komut grubu seçilir. Açılan komut gruplarından New Project komutu çalıştırılır. Ekrana gelen Add New Project ile ilk başta açılan New Project penceresi arasında herhangi bir fark yoktur. Burada proje dilini C#, Net Framwork kütüphanesini 4.0 seçelim. Proje ismi olarak MesajGoruntule ismini verelim ve Ok butonuna basalım.
Proje ismi verilirken şunlara dikkat etmek gerekir.
1. Proje adı harf ile başlar, sonraki karakterler harf, sayı ya da (_) özel karkteri olabilir.
2. Proje adında Türkçe karakterler kullanılmaz.
3. Proje adı verilirken yapılacak projenin içeriğini anımsatması gerekir.
Console uygulamalarında kodlar program.cs isminde dosyada Main fonksiyonu arasına yazılır. Burada yer alan {} arasına kodları yazabilirsiniz. Kodları yazarken Visual Studio programcılara değişik kolaylıklar sunar.
Kod listesini görmek için Ctrl + Boşluk tuşunu kullanabilirsiniz.
Koda ait birkaç karakter yazıldığında o karakterleri içinde barındıran kodlar listelenir. Yazmak istediğiniz kodu tamamlamak için Tab ya da Enter tuşunu kullanabilirsiniz.
En çok kullanılan kodlara ait kısayolları kullanabilirsiniz. Console.WriteLine komutunu yazmak istiyorsanz, ekrana cw yazdıktan sonra iki defa Tab tuşuna basabilirsiniz.
Biz uygulamamızda ekrana bir mesaj yazacağımız için Console.WriteLine komutunu kullanacağız. Kodumuzun yazımı aşağıdaki gibi olacaktır.
Console.WriteLine("Sağlıklı günler için EvdeKal TÜRKİYE");
Görüldüğü gibi, kodu yazdıktan sonra diğer kodun yazımı için kodun sonuna ; konulur. Kodları yazarken küçük-büyük harf kuralına uymalısınız. Kodun kullanım biçimi nasılsa öyle kullanmalısınız. Biz uygulamamıza sadece bir kod ekledik. Şimdi projemizi çalıştıralım.
1. Debug öemüsünden Start Debugging komutunu kullanabilirsiniz.
2. Standart araç çubuğundan Start düğmesini kullanabilirsiniz.
3. F5 kısayol tuşunu kullanabilirsiniz.
4. Ctrl + F5 kısayol tuşunu kullanabilirsiniz.
5. Debug menüsünden Start Without Debugging komutunu kullanabilirsiniz.
Yukarıda verilen çalıştırma biçimlerinden ilk üçünü kullandığınızda çalışma ekranını görmeden programın kapandığını görürsünüz. Eğer program çalıştıktan sonra ekranın beklemesini istiyorsanız son iki seçeneği kullanarak çalıştırmanız gerekir. Peki, ilk 3 seçeneği kullanıp çalıştırırsak ekran görüntüsünü bekletmek için ne yapmalıyız. Yukarıda yazdığımız kodun sonuna aşağıdaki kodu eklemenız gerekir.
Console.ReadKey();
Kodunuz çalıştığında ekranın herhangi bir tuşa basılıncaya kadar beklediğini görürsünüz. Yukarıdaki uygulamada iki kod yazmamıza rağmen kodların başına Console kelimesini yazıyoruz.
Console.WriteLine("Sağlıklı günler için EvdeKal TÜRKİYE");
Console.ReadKey();
Peki, Console kelimesini yazmdan kodu yazmamız mümkün mü.
WriteLine("Sağlıklı günler için EvdeKal TÜRKİYE");
ReadKey();
Yukarıdaki gibi kodları yazdığınızda program hata verecektir. Console kelimesini yazmadan kodları yazmak istiyoranız, kütüphaneleri tanımladığımız uses bildirisini şöyle tanımlamanız gerekir.
uses static System.Console;
Dersimiz burada bitti. Derse ait videoyu seyretmek için buraya tıklayabilirsiniz. İyi çalışmalar.