Unity

Unity Programında Animasyon Yapımı

Unity programında değişik amaçlara yönelik animasyonlar gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmek İçin Window menüsünden Animation komut grubunu kullanabilirsiniz. Burada Animation, Animator, Animator Parameter olmak üzere 3 farklı şekilde animasyon oluşturabilirsiniz. Şimdi ilk animasyonumuzu oluşturalım.

Unity Hub programını açalım.

İsmi AnimasyonYapimi olan yeni bir proje olşturalım.

Sahneye bir adet plane ekleyelim. Plane nesnesinin scale değerlerini 2 yapalım.

Sahneye bir adet cube nesnesi ekleyelim. Cube nesnesinin position değerlerini (9, 0,5, -9) yapalım. Küp nesnesini sol arkaya konumlandıralım.

Öncelikle animasyonu uygulayacağımız nesneyi seçiyoruz. Ben küp nesnesini seçiyorum. Daha sonra Window menüsünden Animation komut grubu içinde yer alan Animation komutunu seçiyoruz. Ekrana gelen Animation penceresinde Create butonuna basarak ilk animasyonumuz için bir isim vermemizi istiyor. Ben animasyona isim vermeden önce tüm animasyonları bir klasör altında saklamak için animasyonlar isminde bir klasör oluşturuyorum. Daha sonra oluşturduğum bu klasörün içine girerek animasyon ismini ilkanimasyon olarak belirliyorum.

Onaylama işlemi bittiğinde animasyon penceresinde sol tarafta animasyon oynatma butonları, hangi animasyonda çalıştığınıza ait yer ve sağ tarafta ise zaman çizelgesi görüntülenmektedir. Zaman çizelgesini farenin orta tuşuna basarak büyütebilir ya da küçültebilirsiniz.

Animasyona başlamak için sol tarafta bulunan kayıt düğmesine tıklıyoruz. Kayıt işlemi başladığında zaman çizelgesinde başlıkları kırmızı olarak renklendiğini görürsünüz. Ben bu esnada küp nesnesine bir defa tıklıyorum. Amacım animasyonun başlangıç noktasını belirlemek. Daha sonra 20. milisaniyeye gelerek animasyonun süresini belirliyorum. Küpü sahnenin diğer noktasına getiriyorum. Şimdi 40. milisaniyeye getirerek kübü diğer noktaya getiriyorum. Zaman çizelgesini 50. milisaniyeye getiriyorum. Küpümü diğer noktaya getiriyorum. Şimdi küpümün başladığı noktaya gelmesi için zaman çizelgesini 60. milisaniyeye getiriyorum. Burada isterseniz küpü fare ile başlangıç noktasına getirebilirsiniz. Ya da 0. milisaniyedeki olayı seçip kopyaladıktan sonra 60. milisaniyeye gelerek yapıştırabilirsiniz.

Bu işlemleri yaptıktan sonra artık animasyonumuzu durdurabiliriz. Böylece nesne üzerinde ilk animasyonumuzu yapmış olduk. Dikkat ederseniz bu ilk animasyonumuz nesnenin position özelliği üzerinde gerçekleşmiştir. Siz isterseniz diğer özelliklerini değiştirerek animasyonu zenginleştirebilirsiniz.

Şimdi animasyonumuzu oynatalım. Gördüğünüz gibi kübümüz sahnenin dört bir köşesinde dönmektedir. Şimdi de 20 ile 40. milisaniye arasında nesnenin y ekseni etrafında 90 derece dönmesini sağlayalım. Gösterge 20. milisaniyedeyken kaydet düğmesine basalım. 40. milisaniye kısmına gelelim. Küpün Rotation özelliklerinde y eksenine 90 yazalım. Dikkat ettiyseniz animasyonun başlangıç noktasını belirlemediğimiz için döndürme işlemi 0. frameden itibaren başlamaktadır. Döndürme kaydını 20. frame çekelim. Artık küpümüzün 20. milisaniyeden itibaren 90 derece döndüğünü görürsünüz.

Peki nesneye ait sadece Transform componenti üzerinde mi animasyon uygulanabilir. Tabiki  hayır. Diğer componentler üzerinde de işlemler yapmak için Animation penceresinde sol tarafta yer alan Add Property komutunu kullanabilirsiniz. Bu komuta tıkladığınızda küp nesnesine ait diğer componentleri ve özelliklerini görebilirsiniz. Şimdi 20. milisaniyede küpün gizlenmesini, 40. milisaniyede görünmesini sağlamak istiyorum. Öncelikle bu işlemi gerçekleştirmek için Mesh Renderer componentinde Enabled özelliğini kullanacağım. 

Add Property komutunu tıklayalım. Buradan Mesh Renderer componentinden Enabled özelliğine gelelim. Bu özelliğin sol tarafında yer alan + simgesine tıklayalım. Sahneye yeni bir animasyon özelliği eklenecektir. Şimdi oynatıcıyı 20. kareye getirelim. Buradan başlayacağım için yeni bir keyframe oluşturmam gerekiyor. Farenin sağ tuşuna basalım ve Add Key komutunu tıklayalım. Burada küpün gizlenmesini istiyorum. Bunun için sol tarafta Enabled özelliğini pasif yapalım. Daha sonra 40. kareye gelelim. Burada da yeni key oluşturalım. Enabled özelliğini aktif yapalım. Animasyonumuzu çalıştırdığımızda 20. karede küp yok olacak, 40. karede ise tekrar görünür hale gelecektir.


Etiketler
unity oyun c# animasyon 
İlgili Makaleler
Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları Dersi İkinci Dönem Birinci Yazılı Çalışma Soruları
Unity Programında Button Yardımıyla Sahneler Arasında Geçiş Yapma İşlemleri
Unity Programında Mouse Hareketlerine Göre Kamera Açısını Ayarlama
Unity Programında Sprite İle 2D Animasyon Yapmak
Unity Programında Bir Nesneyi Kodlarla Döndürme İşlemi
Unity Programında Material Kullanımı
Unity Programında Puzzle Oyunu Nasıl Yapılır
Unity Programında Input Get Axis Komutu
Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları Dersi İkinci Dönem İkinci Yazılı Çalışma Soruları
Unity Programında Prefabs Nesnelerini Kodla Çoğaltma
Unity Programında Basit Login Yapımı
Unity Programında Kodlarla Sahneye Nesne Ekleme
Unity Projesinde Sql Server Veri Tabanına Bağlanma
Unity Programında Input GetKey Komutu
Unity Programında Topu Hareket Ettirme Oyunu Kamera Takibini Gerçekleştiriyoruz
İki Sayıyı Toplayan İşlemi Unity Programında Kodlayarak Yapınız
Unity Programında Script Editörünü Ayarlama
Terrain Nedir? Ne İşe Yarar?
Unity Programında Topu Hareket Ettirme Oyunu Oyuna Yeniden Başlama Butonunu Kodlayıp Bitiriyoruz
Unity Programında Inspector Ve Console Paneli

Yorum Ekle
   
Kötü İyi