Hyper V

Hyper V Nedir, Ne işe yarar?

Hyper V platformu, Windows İşletim Sistemi kurulu bir bilgisayarda sanal ortam oluşturmak için kullanılır. Sanal ortam yardımıyla bilgisayara yeni işletim sistemleri kurabilir, bir bilgisayarda aynı anda birden fazla işletim sistemine hükmedebilirsiniz. Hyper V platformu Microsoft tarafından piyasaya sürülmüştür ve ücretsizdir.

Hyper V platformunu Windows 10 Pro, Education, WorkStation kurulu bilgisayarda kullanabilirsiniz. Bu arada yeni çikan Windows 11 işletim sistemlerinde de kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızda hangi işletim sisteminin yüklü olup olmadığını öğrenmek için Bu Bilgisayar simgesi üzerinde farenin sağ tuşuna basalım. Buradan Özellikler komutunu çalıştıralım. Bilgisayarınızda hangi işletim sisteminin kurulu olduğunu görebilirsiniz.

Ayrıca bilgisayarınızda bulunan işlemcinin sanallaştırma(virtualization) özelliğinin olması ve aktif edilmesi gerekir. İşlemcinizde Virtualization öelliğinin olup olmadığını öğrenmek için Görev Yöneticisinden Performans sekmesine gelip, buradan İşlemci donanım parçasına bakabilirsiniz. Sağ alt tarafta işlemciye ait özellikleri görebilirsiniz. Sanallaştırma özelliği varsa ve etkin olarak işaretlenmişse Hyper V platformunu kullanabilirsiniz.

Peki Virtualization özelliği var ve pasif ise nasıl aktif hale getireceğiz. BIOS ayarlarından bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun bilgisayarınızı yeniden başlatınız. Ekran siyah beyazken bios ekranına geçmek için ESC, F1, F2, F8 ya da F10 tuşuna basınız. Her bilgisayarda Bios ekranına geçme tuşu farklı olduğu için bunları yazdım. Benim bilgisayarımda Bios ekranına geçmek için ESC tuşuna basmam gerekiyordu. Ekrana gelen Bios özelliklerinden Virtualization ile başlayan seçeneği bulalım. Bu seçeneği Enabled olarak değiştirelim. Daha sonra değişiklikleri kaydedelim ve bilgisayarı açalım. 

Hyper V platformu için gerekli donanım ve yazılımlar kontrol edilip gerekli özellikler ayarlandığına göre platformu kullanabiliriz.


İlgili Makaleler
Hyper V Nedir, Ne işe yarar?
Hyper V Platformunda Bir Sanal Makine Oluşturma
Hyper V Platformunda Oluşturulan Sanal Makineye Windows 10 Kurma
Hyper V Platformunun Kurulumu

Yorum Ekle
   
Kötü
İyi