c# Desktop

Visual Studio 2022 Programında ClickOnce Kullanarak Setup Dosyası Oluşturma

Tüm platformlarda yazılan projelerin en önemli ayağını paketlenip yayınlanması oluşturur. Burada paketlenen projenin bilgisayara kurulmasının yanında yeni versiyonlarının olup olmadığı önem taşımaktadır. Güncelleme işlemleri programcının insiyatifine bırakılmıştır. İster güncelleme işlemini elle yapar isterse bu işlemi otomatik olarak gerçekleştirebilir. Her iki yönteminde kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Biz burada Visual Studio ile birlikte sunulan ClickOnce yöntemini kullanarak projenin yeni versiyonlarını otomatik olarak test edip kurulmasını sağlayacağız. Tabii bu işlemi gerçekleştirmek için bir internet adresine ve dolayısıyla internete ihityacımız olacaktır.

Yeni bir proje oluşturalım. Projenin ismini WinApp olarak belirleyelim. Form nesnesine ait özellikleri belirleyelim.

Name : frmMain

Icon : Benim kullandığım icon dosyasını buradan indirebilirsiniz.

Size : 500; 300

StartPosition : CenterScreen

Text : "Başlarken"

Form sayfasına bir adet Button ekleyelim. Özelliklerini belirleyelim.

Name : btnClickMe

Location : 190; 108

Text : "Beni Tıkla"

Butonun Click olayına aşağıdaki kodları yazalım.

        private void btnClickMe_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            MessageBox.Show("Makaleyi okuduğunuz için teşekkürler. 
Beğenmeyi ve paylaşmayı unutmayınız !", "Mesaj Penceresi", 
MessageBoxButtons.OK, MessageBoxIcon.Information); ;
        }

Uygulamamız bu kadar. Projeyi çalıştıralım. Projeler çalıştığı anda derlenmektedir. Öncelikle projenin exe haline gelelim ve çalıştıralım. Hata yoksa devam edelim. Öncelikle proje isminin üzerine gelelim ve Properties komutunu çalıştıralım. Tüm işlemleri burada yapacağız.

Signing sekmesine tıklayalım. Ekrana gelen pencerede Sign the ClickOnce manifests onay kutusunu işaretleyelim. Projeye ait benzersiz bir sertifika oluşturmak için Create Test Certificate butonuna basalım. Ok diyerek pencereyi kapatalım. Oluşturulan sertifikayı görmek için More Details butonuna basabiliriz.

Şimdi projenin iconunu belirleyelim. Daha önce indirdiğiniz icon dosyasını kullanabilirsiniz. Application sekmesine gelelim. icon kutusunun sağ tarafında yer alan Browse butonuna basarak resmin yolunu belirleyelim.

Publish sekmesine gelelim. Burada ftp işlemlerini gerçekleştirmek için internete ve internet adresine ihtiyaç duyacağız. Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz somee.com sitesinden yararlanacağız. Burada ftp adresini tam olarak yazmayı, kullanıcı adı ve şifreyi yazmayı unutmayınız. Ekrana gelen pencerede Publishing Folder Location kutusuna gelelim. Sağ tarafta yer alan "..."(üç nokta) butonuna basalım. Server kutusuna ftp adresini yazalım. Bu adreste projenin bir klasör altına yüklenmesini istiyor ve klasör ismi yazarsanız bu klasör otomatik olarak oluşturulacaktır. Anonymous Login onay kutusunu iptal edelim ve username, password kısmını dolduralım. Open diyerek pencereyi kapatalım. Yükleme işleminin farklı bir internet adresinde olmasını istiyorsanız Installation Folder URL kutusuna adresi yazmanız gerekir.

Güncelleme işleminin zamanını belirlemek için Updates butonuna basınız. Burada The Application should check for update onay kutusunu işaretleyiniz. Proje çalışır çalışmaz yeni sürüm kontrolu yapılsın istediğimiz için Before the application starts radyo düğmesi işaretlendi. Update Location kutusuna web adresini yazalım. Ok diyerek pencereyi kapatalım.

Yüklenecek dosyaların isimlerini öğrenmek için Application Files butonuna tıklayalım. Burada gerekli olan dosyalar listelenmektedir.

Proje yüklendiğinde bilgisayarda seçilen .Net FrameWork yok ise yüklenmesini istemek amacıyla Prerequisites komutuna tıklayalım. Bizim projemizde .Net FrameWork 8.0 yüklenecek. Eğer bilgisayarda yoksa sitesine giderek yükleme işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır. Burada 3 seçenek vardır. Birincisi Microsoft sitesine gidip FrameWork indirilerek kurulur. İkincisi Framework setup dosyası projeye eklenir. Üçüncüsü ise FrameWork dosyası farklı bir ortamdan idirilierek kurulabilir.

Kuruluma ait son işlemleri yapmak için Options komutunu çalıştıralım. Burada Description sekmesine gelelim. Sap tarafta yer alan kutuları dolduralım.

Publish Lenguage

Proje dilini belirleyelim.

Publisher Name

Yayıncı adını belirleyelim.

Suite Nama

Özel ismi belirleyelim.

Product Name

Proje ismini belirleyelim.

Support URL

Destek adresini belirleyelim.

Error URL

Hata bildirme adresini belirleyelim.

Manifests sekmesine gelelim. Burada projenin masaüstünde bir kısayolunu oluşturmak için Create desktop shortcut onay kutusunu işaretleyelim. 

Publish Now diyerek yayınlama işlemine başlayalım. Dosyalar ftp ile internetteki sunucuya aktarılacağı için kullanıcı adı ve şifremizi tekrar girelim. Projeye ait yayınlama işlemi hem yerel bilgisayarımızda hem de internet ortamında oluşacaktır. Yayınlanan projeyi bilgisayara kurmak için Debug klasörü altında app.publish klasörüne gelelim. Burada setup dosyasını çalıştırarak programı kuralım. Kurulum işleminden sonra programın çalıştığını görürsünüz. 

Şimdi form sayfasına bir adet daha buton ekleyelim ve özelliklerini belirleyelim.

Name : btnMessage

Text : Mesaj

Butonun Click olayına aşağıdaki kodu yazalım.

        private void btnMessage_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            MessageBox.Show("Güncelleme yapıldı");
        }

Projeyi tekrar publish edelim. Uygulamayı çalıştırdığımızda yeni sürüm kontrolu yapılacaktır.


Etiketler
clickonce setup  ftp 
İlgili Makaleler
Veri Girişi Doğrulama (Input Validation)
Basit Veri Bağlama (Simple Data Binding)
Veri Girişi Maskeleme (MaskedTextBox)
c# Programında Bigpara Sayfasından Borsa Verilerini Selenium Kütüphanesini Kullanarak Çekme
Kompleks Veri Bağlama (Complex Data Binding)
TabControl Panelini Kullanarak Lokantalar İçin Müşteri Siparişi Alan c# Form Uygulaması
Konsol Ekranında Kod Yazma ve Çalıştırma
Yıkıcı Metotlar (Destructors)
Form Sınıfı
Kaçan Buton Oyununu Yapan c# Uygulaması
Verilen İki Matrisi Çarpan Programı c# Dilinde Form Ortamında Yapınız
Form Sınıfına Ait Bazı Olayların ve Özelliklerin Kullanılmasına Ait Örnek Uygulama
c# Console Uygulamalarında Ping Nasıl Kullanılır, Ping Atma
Yapıcı Metotlar (Constructors)
Kredi Kartı Taksitlendirme İşlemini Yapan c# Uygulaması
Rastgele Seçilen Bir Sayıyı Basamaklarına Ayıran, Basamak Değerini ve Sayı Değerini Bulan c# Console Uygulaması
c# Console Uygulamalarında params Dizisi Tanımlama
Faktöriyel Hesabı Yapan c# Windows Form Uygulaması
Yazı Tura Oyunu Yapan c# Uygulaması
Metodu Sonlandırma

Yorum Ekle
   
Kötü
İyi