Dijital Dönüşüm

Üretim ve Hizmet Süreçlerinde Dijital İzlenebilirlik Sistemleri

Üretim ve hizmet süreçlerinde dijital izlenebilirlik sistemleri RFID, RTLS ve Beacon olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

RFID (Radio Frequency Identification)

RFID; radyo frekansı etiketlerinden toplanan verilere dayalı olarak nesne parametrelerinin, konumlarının ve boyutlarının otomatik olarak tanımlanmasıdır. RFID teknolojisi yeni bir teknoloji değildir. İkinci Dünya Savaşı yıllarından beri var olan bir teknolojidir. Kullanım sıklığı günümüzde maliyetinin düşmesinden dolayı sıklaşmıştır.

RFID etiketler, takibi yapılacak nesnenin üzerine veya içine yerleştirilerek yapılabilir. RFID içine kaydedilen bilgilerin alınması RFID anten ve RFID okuyucu sayesinde olmaktadır.

RFID kartlar, blok zinciri teknolojisi (block chain technology) içerisinde de önemli bir görev üstlenmektedir. Blok zinciri teknolojisi “bitcoin” ile popüler olmuş bir teknolojidir ama bu teknoloji farklı alanlarda da uygulanabilmektedir. Blok zinciri; fabrikaların tedarik sürecini izlemeyi, hızını ölçmeyi ve insan ile makine arası etkileşimi arttırarak insan kontrolünü azaltmayı sağlamaktadır.

RTLS (Gerçek Zamanlı Yer Belirleme) Teknolojileri

Kişilerin veya nesnelerin yerini gerçek zamanlı veya istenilen zamanda izleyen ve kayıtlarını tutan teknolojidir. Son yıllarda RTLS teknolojileri, iş yaşamından ev hayatı çözümlerine kadar günlük yaşama giderek daha fazla dâhil edilmiştir.

RTLS; ilgilenilen nesnelerin koordinatlarını herhangi bir zamanda belirlemeye, depolamaya, konumlarındaki ve hareketlerindeki sapmaları tanımlamak için analiz etmeye izin verir. RTLS’nin en sık kullandığı teknolojiler şunlardır: Wi-Fi (kablosuz internet), UWB (ultra bant genişliği), RFID, Bluetooth, GPS (küresel konumlama sistemi), infrared (kızılötesi), BLE (Bluetooth düşük enerji), Vision Analysis (vizyon analizi) vd.

Beacon Teknolojileri

Beacon aracı, düşük enerji kullanarak sinyaller yayar ve konum bilgilerini istenen yere iletir. Bir mağaza yakınında bulunan kişinin mağazadaki indirimlerden akıllı telefonu aracılığıyla haberdar edilmesi veya bir müzede gezen kişiye incelediği eserlerle ilgili bilgilerin gönderilmesi bu teknolojiye örnek olarak verilebilir. Bunların yanı sıra kişinin evine girmesiyle ev sıcaklığının değişmesi, istenilen müziğin açılması gibi teknolojik aletlerle de iletişime geçilebilmektedir.


İlgili Makaleler
Otomasyon ve Sensör Teknolojileri
Bilişim Teknolojilerinin Temelleri Dersi Birinci Dönem Birinci Yazılı Çalışma Soruları
Sanal Fabrika
Üretim ve Hizmet Süreçlerinde Dijital İzlenebilirlik Sistemleri
Birinci Sanayi Devrimi
Simülasyon Sistemleri
Üçüncü Sanayi Devrimi
Artırılmış Gerçeklik ve Sanallaştırma
İkinci Sanayi Devrimi
Dijital Dönüşüm Kavramları
Büyük Veri Teknolojileri
Bulut Bilişim Sistemleri
Dördüncü Sanayi Devrimi
AR-GE Projesi Geliştirme
Siber Güvenlik Sistemleri

Yorum Ekle
   
Kötü İyi