c# Desktop

Asp.Net Core 7 Konsol Ekranında Kod Yazma ve Çalıştırma

Konsol uygulaması, grafiksel kullanıcı arayüzünden çok, komut satırı penceresinde çalışan uygulamadır. Core teknolojisi ise yazılan programın farklı platformlarda sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu dersimizde Asp.Net Core 7 ortamında bir console uygulaması nasıl yazılır ve çalıştırılır, onu incelemeye çalışacağız. Fazla vakit kaybetmeden uygulamamızı yapalım.

Bir ilkokul öğretmeninin 1. sınıf öğrencilerine toplama işlemini öğrettiğini düşünelim. 1. sınıf öğrencileri öncelikle 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sayılarının yer aldığı tek basamaklı sayılarda toplama işlemini yapmaya çalışır. Şimdi toplama işleminin sonucunu görüntüleyen uygulamayı yapalım. Daha önceki makalelerde uygulamamın nasıl oluşturulduğunu öğrenmiştik. Burada ise tüm uygulamaları tekbir Solution Name altına nasıl alabileceğimizi de göreceğiz. Bunun için New Project pencereseinden herhangi bir programlama dili seçmeden Other Project Types sekmesi altında yer alan Other kısmını seçiyoruz.

Bu seçenek düğmesini seçtiğimizde Template alanında sadece Black Solution kısmı yer alır. Bu seçeneği seçerek boş bir uygulama klasörü oluştururuz. Tüm projelerinizde öncelikle boş bir klasör oluşturmanın şu faydaları vardır.

1. Uygulamalar gruplandırılarak üzerinde işlem yapılması kolay olur.

2. Aradığınızda istediğiniz projeye daha çabuk ulaşabilirsiniz.

3. Yapılan uygulamaların gruplandırılmasıyla grup çalışması yapabilirsiniz.

Ben Solution Name kısmına Core7ConsoleUygulamalari yazarak projemi oluşturuyorum.

Projeyi oluşturduğunuzda Solution Explorer Panelinde içi boş bir proje oluşturulur. Bu proje altına Console Application eklemek için proje seçiliyken farenin sağ tuşuna basılır. Buradan Add komut grubu seçilir. Açılan komut gruplarından New Project komutu çalıştırılır. Ekrana gelen Add New Project ile ilk başta açılan New Project penceresi arasında herhangi bir fark yoktur. Burada proje dilini C#, All platforms aynı kalabilir, All project types şablonunda Console seçelim. Ekrana gelen şablonlardan Console App şablonunu seçelim. Next diyerek devam edelim. Proje ismi olarak ToplamaIslemi ismini verelim. Dikkat ettiyseniz oluşturulan proje az önce oluşturduğumuz Core7ConsoleUygulamalari klasörü altında saklanacaktır. Next diyerek devam edelim. Framework olarak .Net 7.0 seçelim. Create butonuna basalım ve projeyi oluşturalım.

Proje ismi verilirken şunlara dikkat etmek gerekir.

1. Proje adı harf ile başlar, sonraki karakterler harf, sayı ya da (_) özel karkteri olabilir.

2. Proje adında Türkçe karakterler kullanılmaz.

3. Proje adı verilirken yapılacak projenin içeriğini anımsatması gerekir.

Console uygulamalarında kodlar program.cs isminde dosyada yazılır. Proje oluşturulduğunda aşağıdaki kodlar varsayılan olarak yazılı olarak gelir.

// See https://aka.ms/new-console-template for more information
Console.WriteLine("Hello, World!");

Biz projede statik bir toplama işlemini gerçekleştireceğimiz için bu kodları siliyoruz. Kodları yazarken Visual Studio programcılara değişik kolaylıklar sunar.

Kod listesini görmek için Ctrl + Boşluk tuşunu kullanabilirsiniz.

Koda ait birkaç karakter yazıldığında o karakterleri içinde barındıran kodlar listelenir. Yazmak istediğiniz kodu tamamlamak için Tab ya da Enter tuşunu kullanabilirsiniz.

En çok kullanılan kodlara ait kısayolları kullanabilirsiniz. Console.WriteLine komutunu yazmak istiyorsanz, ekrana cw yazdıktan sonra iki defa Tab tuşuna basabilirsiniz.

Biz uygulamamızda ekranda toplama işlemini göstereceğimiz için Console.WriteLine komutunu kullanacağız. Kodumuzun yazımı aşağıdaki gibi olacaktır.

Console.WriteLine("3 + 5 = 8");

Görüldüğü gibi, kodu yazdıktan sonra diğer kodun yazımı için kodun sonuna ; konulur. Kodları yazarken küçük-büyük harf kuralına uymalısınız. Kodun kullanım biçimi nasılsa öyle kullanmalısınız. Biz uygulamamıza sadece bir kod ekledik. Şimdi projemizi çalıştıralım.

1. Debug menüsünden Start Debugging komutunu kullanabilirsiniz.

2. Standart araç çubuğundan Start düğmesini kullanabilirsiniz.

3. F5 kısayol tuşunu kullanabilirsiniz.

4. Ctrl + F5 kısayol tuşunu kullanabilirsiniz.

5. Debug menüsünden Start Without Debugging komutunu kullanabilirsiniz.

Yukarıda verilen çalıştırma biçimlerinden ilk üçünü kullandığınızda kodları satır satır çalıştırmak için BreakPoint işlemini kullanabilirsini. Eğer program içerisinde BreakPoint kullanmayacaksanız son iki seçeneği kullanarak çalıştırmanız gerekir. Genellikle Console uygulamalarında kodların sonlandırılması için herhangi bir tuşa basılması ve ekranın altında yer alan mesajların görüntülenmemesi için aşağıdaki kod satırının en sona eklenmesi gerekir.

Console.ReadKey();

Kodunuz çalıştığında ekranın herhangi bir tuşa basılıncaya kadar beklediğini görürsünüz. Bu uygulamayı her çalıştırdığımızda hep aynı toplama işleminin ekranda görüntülendiğine şahit olursunuz. Çünkü toplama işlemi için kullanılan sayılar sabit sayılar olduğu için sonuç hep aynı olacaktır. Kodlamada sürekli aynı değerin görüntülenmesini istiyorsanız görüntülenecek mesajı "" içinde tanımlamanız gerekir.

Toplama işleminde dinamik ve sürekli değişen bir işlemin gerçekleşmesini istiyorsak verilen değerleri bir değişken yardımıyla saklamamız gerekir. Toplama işleminde c = a + b formülü kullanılmaktadır. Buna göre 3 tane değişken tanımlamamız gerekir. Kullanılacak a ve b sayısı pozitif ve tek basamaklı, c sayısı ise en fazla iki basamaklı olacaktır. Bu kısıtlamaları dikkate alarak değişkenleri tanımlayalım.

byte a;
byte b;
int c;

Değişkenlerimizi tanımladık. Şimdi bunlara değerleri girelim.

a = 3;
b = 5;

Şimdi de toplama işlemini yapalım.

c = a + b;

Artık toplama işleminin sonucunu görüntüleyebiliriz.

Console.WriteLine(a + " + " + b + " = " + c);

Burada kodlamaya dikkat ettiniz mi? Değeri sürekli değişecek olan işlemler için değişken kullanıldı. Değeri hiç değişmeyeek olan işlemler için "" kullanıldı. Projeyi çalıştırdığımızda sonucu yine sabit olarak görürsünüz. Her ne kadar değerler değişsin diye değişken kullansakta değişkenin değerini başlangıçta biz belirledik. Şimdi kullanıcının bu değerleri girmesini sağlayalım. Kullanıcının değer girişi işlemini yapması için öncelikle ne gireceğini belirtmek amacıyla bir sabit mesaj verelim. Örneğin "a = " olabilir.

Console.WriteLine("a = ");

Projeyi çalıştırdığımızda imleç(yanıp sönen çizgi) "a = " mesajının altında yani bir alt satırda yer alır. Halbuki biz kullanıcının değeri "a = " ifadesinden sonra yani aynı satırda girmesini istiyoruz. Bu işlemi gerçekleştirmek için Console.WriteLine() yerine Console.Write() komutu kullanılır.

Console.Write("a = ");

Şimdi kullanıcının klavyeden değer girmesini sağlayalım. Kullanıcının klavyeden değer girmesini sağlamak için Console.ReadLine() komutu kullanılır. Bu komut ile klavyeden girilen tüm değerler "" içinde sabit bir değer olarak işlem görür. Halbuki biz sayısal işlem yapacağız. Girilen bu sabit değeri sayısala dönüştürmek için Convert.ToByte() komutu kullanılır. Buna göre kodumuzu yazalım.

a = Convert.ToByte(Console.ReadLine());

Projeyi çalıştıralım. Burada a sayısı olarak 2 sayısını girelim ve Enter tuşuna basalım. Toplama işleminin sonucunu 2 + 5 = 7 olarak görürsünüz. Dikkat ettiyseniz artık a sayısı değişmektedir. Ancak b sayısı hala 5 değerini almaktadır. Şimdi b sayısı gerekli kodlamaları yapalım.

Console.Write("b = ");
b = Convert.ToByte(Console.ReadLine());

Projeyi çalıştıralım. a = 1, b = 3 girelim. Toplama işleminin sonucunu 1 + 3 = 4 olarak görürsünüz. Artık a ve b değişkenlerinin değerinin program her çalıştırıldığında değiştiğini ve sonucunda değiştiğini görürsünüz. Uygulamaya ait tüm kodları verelim ve bu dersi burada bitirelim.

byte a;
byte b;
int c;

Console.Write("a = ");
a = Convert.ToByte(Console.ReadLine());
Console.Write("b = ");
b = Convert.ToByte(Console.ReadLine());

c = a + b;

Console.WriteLine(a + " + " + b + " = " + c);
Console.ReadKey(); 

İlgili Makaleler
Kompleks Veri Bağlama (Complex Data Binding)
Nesne Tabanlı Programlama Çalışma Soruları
Veri Girişi Doğrulama (Input Validation)
Basit Veri Bağlama (Simple Data Binding)
Konsol Ekranında Kod Yazma ve Çalıştırma
Veri Girişi Maskeleme (MaskedTextBox)
Konteyner Kontrolleri
GroupBox Paneliyle Gruplandırılan Bilgisayar Parçalarının Satışını Yapan c# Form Uygulaması
Form Sınıfı
Form Sayfalarında Ayrıntılı ListBox Kullanımı
c# Console Uygulamalarında ReadKey Metoduyla Klavye Tuşlarını Kontrol Etme
TabControl Panelini Kullanarak Lokantalar İçin Müşteri Siparişi Alan c# Form Uygulaması
Değişken Tanımlama Kuralları
Yazdırma İletişim Kutusu (PrintDialog)
WebBrowser ve Panel Kontrollerini Kullanarak Web Tarayıcı Oluşturan c# Form Uygulaması
Sayısal Loto Çekilişini Yapan c# Uygulaması
Pisagor Bağıntısı İşlemlerini Gerçekleştiren c# Uygulaması
Yıkıcı Metotlar (Destructors)
Panel Üzerinde Serbest Çizim Yapan c# Form Uygulaması
Tetris Oyununu C# Dilini Kullanarak Form Sayfasında Kodlama1

Yorum Ekle
   
Kötü İyi