Programlama dili ile temel işlemleri yerine getiren birçok fonksiyon hazır ve tanımlanmış olarak gelir. Şu ana kadar kullanılmış olan print, input, type, int, float, str gibi fonksiyonlar programlama dili içinde gömülüdür. Gömülü fonksiyonlar, geliştiricileri tarafından programlama dili içine gömülmüş ve tanımlamaya gerek kalmadan kullanılabilen fonksiyonlardır. Gömülü fonksiyonlarda tek yapılması gereken fonksiyonu çağırmak ve kullanmaktır.
Bu gömülü fonksiyonlar haricinde farklı işlevler için geliştirilmiş fonksiyon kütüphaneleri vardır. Örneğin matematik işlemlerinde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm fonksiyonlar, hazır olarak programlama dili ve “Math” isimli bir kütüphane ile gelir. İhtiyaç duyduğunuzda makine öğrenmesi, oyun geliştirme, ağ işlemleri gibi alanlarda size gerekli işlevleri sağlayacak kütüphaneler programlama diline eklenip kullanılabilir.
Kendiniz de projenizde kullanmak için yazdığınız fonksiyonları bir kütüphane hâlinde toplayarak ihtiyacı olan programcılara dağıtabilirsiniz. Bu şekilde bir konuda belirli işlevleri yerine getiren fonksiyonların bir araya getirildiği Python dosyalarına modül denir. Hâlihazırda programlama dili kurulumu ile birlikte birçok modül bilgisayarınıza yüklenir. Bu modüller haricinde ihtiyaç duyabileceğiniz modüller de üçüncü parti sağlayıcılardan bulunabilir.
Programlama diline eklenmiş olan modülü ve içerdiği fonksiyonları kullanabilmek için önce yazılan kodun başına “import” komutu eklenerek modüle erişim sağlanır. Programlama dili kurulumu ile gelen, matematik fonksiyonlarını içeren “math.py” dosyasına yani Math modülüne erişmek için programın başına aşağıdaki gibi erişim ifadesi eklenmesi gerekir.
from modül_adi import fonksiyon_adi
Programın başlangıç kısmına bu ifade eklenerek Math modülünden istenilen fonksiyonlara erişilebilir.
from math import sin
satırı eklendiğinde Math modülünden parametre olarak verilen sayının sinüs değerini veren fonksiyona erişim sağlanmış olur ve sin() tanımlı fonksiyon programda istediğiniz yerde kullanılabilir. Birden fazla fonksiyona erişim sağlamak isteniyorsa fonksiyonları aşağıdaki gibi beraber belirtmek yeterli olacaktır.
from math import sin, sqrt, cos, pow
Bu satırla programa modülden karekök bulan sgrt(), güç hesabı yapan pow() ve trigonometri işlemi yapan sin() ve cos() fonksiyonlarına erişim imkânı verilmiş olur. Bu fonksiyonlar aşağıdaki örnekle denenebilir.
from math import sin, sqrt, cos, pow # fonksiyonlara erişim sağlıyoruz.
print( sqrt(4) ) # 4 sayısının karekökünü buldurup ekrana yazdırıyoruz.
print( sin(30) ) # 30 sayısının sinüs değeri
print( cos(45) ) # 45 sayısının cosinüs değeri
print( pow(3,2) ) # 3’ün 2. kuvveti
Fonksiyonların yanında parantez içinde yer alan ifadeler parametredir. sqrt(), sin() ve cos() fonksiyonlarının tek parametre, pow() fonksiyonununsa iki parametre aldığına dikkat ediniz. Fonksiyonlar birden fazla parametre alabilir. Böyle durumlarda parametreler arasına virgül (,) konulur.
Eğer aynı modülden çok sayıda fonksiyon kullanılması gerekiyorsa fonksiyon isimlerini spesifik olarak yazmak yerine programa import modül_adı satırı eklenerek modüldeki tüm fonksiyonlara erişim sağlanabilir.