Windows 10

Kullanıcılara Özel Bulut Sistemi Oluşturan Windows 10 Uygulaması

Bilgisayarlar arası dosya transferleri için ftp server kullanılmaktadır. Server işlemlerini gerçekleştirmek için sunucu kurulmasına gerek yoktur. IIS kurulu bir sistemde dosya transferlerini gerçekleştirebilirsiniz. Biz burada kullanıcı adına özel alanlar oluşturarak kullanıcının dosyaları gönderip almalarını sağlayacağız. Bu maaklede şunları öğreneceğiz.

IIS yönetim konsolu ve ftp özelliğinin aktif edilmesi

Ftp user oluşturma

Ftp klasörlerinin oluşturulması ve yetkilendirme

IIS yönetiminde ftp oluşturulması ve ayarları

Ftp kontrolünün sağlanması

Dosyaların listelenmesi ve indirilmesi

Ftp özelliğinin aktif edilmesi ve kurulması için Windows Özelliklerine ulaşmamız gerekir. Bunun için Win + R tuşuna basarak çalıştır penceresini ekrana getirelim. Metin kutusuna appwiz.cpl yazıp tamam butonuna basalım. Bu pencerede sol tarafta yer alan Windows özelliklerini aç veya kapat sekmesine tıklayalım. Ekrana gelen Windows Özellikleri penceresinde Internet Information Services programına gelelim. Seçenekleri genişletelim. Burada yer alan Ftp Sunucusunu işaretleyelim ve kuralım. Eğer kurulu ise bu aşamayı geçebiliriz.

Ftp işlemlerini kullanmak amacıyla 3 tane kullanıcı oluşturacağız. Kullanıcıların güvenli bir şekilde işlem yapmalarını sağlamak için her kullanıcıya şifre tanımlaması yapacağız. Kullanıcı tanımlaması yapmak için Bilgisayarı Yönet programını açmamız gerekir. Bunun için Win + R tuşuna basarak çalıştır penceresini ekrana getirelim. Metin kutusuna compmgmt.msc yazıp tamam butonuna basalım. Bu pencerede sol tarafta yer alan Yerel kullanıcılar ve gruplar sekmesine tıklayalım. Sağ tarafta Kullanıcılar klasörünü açalım. 

Burada boş bir yerde farenin sağ tuşuna tıklayalım. Ekrana gelen içerik menüsünden Yeni Kullanıcı komutunu seçelim. Yeni Kullanıcı penceresinde kullanıcı adını ali, parolayı 1 olarak belirleyelim. Kullanıcı parolayı değiştiremez ve Parola her zaman geçerli olsun onay kutularını işaretleyeim. Oluştur diyerek birinci kullanıcıyı oluşturalım.

İkinci kullanıcı adını veli, parolayı 2 olarak belirleyelim. Kullanıcı parolayı değiştiremez ve Parola her zaman geçerli olsun onay kutularını işaretleyeim. Oluştur diyerek ikinci kullanıcıyı oluşturalım.

Üçüncü kullanıcı adını selami, parolayı 3 olarak belirleyelim. Kullanıcı parolayı değiştiremez ve Parola her zaman geçerli olsun onay kutularını işaretleyeim. Oluştur diyerek üçüncü kullanıcıyı oluşturalım. Kapat diyerek formu kapatalım. Kullanıcıların oluşturulduğunu görürsünüz.

Bilgisayarınızda bulunan herhangi bir yerde ftp işlemlerinin yapılacağı klasörü oluşturabilirsiniz. Ben D surucusunde Dosyalar isminde bir klasör oluşturacağım. Oluşturduğumuz klasörün üzerinde farenin sağ tuşuna basalım. Ekrana gelen içerik menüsünden Özellikler seçelim. Burada Güvenlik sekmesine gelelim. Düzenle butonuna tıklayalım.

Ekrana gelen pencerede Ekle butonuna basalım. Seçilecek nesne adlarını girin metin kutusuna ali yazalım. Adları Denetle butonuna basalım. Kullanıcı bulunacaktır. Tamam diyerek kullanıcıyı ekleyelim.

İkinci kullanıcıyı eklemek için ekrana gelen pencerede Ekle butonuna basalım. Seçilecek nesne adlarını girin metin kutusuna veli yazalım. Adları Denetle butonuna basalım. Kullanıcı bulunacaktır. Tamam diyerek kullanıcıyı ekleyelim. 

Üçüncü kullanıcıyı eklemek için ekrana gelen pencerede Ekle butonuna basalım. Seçilecek nesne adlarını girin metin kutusuna selami yazalım. Adları Denetle butonuna basalım. Kullanıcı bulunacaktır. Tamam diyerek kullanıcıyı ekleyelim. Uygula butonuna basalım. Daha sonra Tamam butonuna basarak kullanıcıların eklendiğini görelim. Sırasıyla ali, veli, selami kullanıcılarını seçelim ve Tam denetim yetkisi verelim. Tamam diyerek işlemleri tamamlayalım.

Ftp sunucuyu kurmak için IIS sunucuyu açalım. Bunun için Win + R tuşuna basarak çalıştır penceresini ekrana getirelim. Metin kutusuna inetmgr yazıp tamam butonuna basalım. Bu pencerede sol tarafta yer alan üçgen simgesine tıklatıp seçenekleri genişletielim. Siteler ismi üzerinde farenin sağ tuşuna basalım. Ekrana gelen içerik menüsünden Ftp Sitesi Ekle komutunu çalıştıralım. Ekrana gelen pencerede Ftp sitesi adına bulut, fiziksel yola ise D:\Dosyalar yazalım. İleri butonuna tıklayalım. Ekrana gelen pencerede Ip adresi olarak bilgisayarın ip adresini yazalım. SSL kısmında SSL yok radyo düğmesini seçelim. İleri butonuna basalım. Ekrana gelen pencerede Kimlük doğrulama olarak Temel seçelim. Yetkilendirme kısmında belirtilen kullanıcıları seçelim. Metin kutusuna ali, veli, selami yazalım. Okuma ve Yazma onay kutularını işaretleyelim. Son diyerek işlemleri tamamlayalım.

Dosya gezginini açalım. Adres çubuğuna ftp://192.168.1.10 yazalım. Ekrana gelen pencerede kullanıcı adı ve şifreyi yazalım. Dosyalar klasörünün açıldığını görürsünüz. Diğer kullanıcılar içinde aynı işlemleri yapalım. Hepsinin klasöre eriştiğini görürsünüz. Şimdi dosyalar klasörü içinde ali, veli, selami isminde 3 tane klasör oluşturalım. Her klasörün içine farklı resim dosyası ekleyelim. Ali kullanıcısıyla ftp işlemini yapıp giriş yapalım. Giriş yapan kullanıcı tüm klasörleri görmekte ve klasör içerisinde ekleme, silme, düzenleme işlemi yapabilmektedir. Bu da bir güvenlik açığı oluşturmaktadır. 

Şimdi hangi kullanıcı giriş yaptıysa sadece kendi klasörünü görmesini sağlayalım. IIS sunucusunu açalım. Oluşturduğumuz bulut ftp sunucusunu seçelim. Bu sunucuya ait yapılacak işlemlerden Ftp kullanıcı yalıtımı özelliğini seçelim. Kullanıcı adı dizini radyo düğmesini seçelim ve Uygula butonuna basalım. Sunucuyu yeniden başlatalım.

Dosya gezginini açalım. Adres çubuğuna ftp://192.168.1.10 yazalım. Ekrana gelen pencerede ali kullanıcısıyla giriş yapalım. Sadece ali klasörü altında yer alan dosyaları görürsünüz. Tarayıcı üzerinden dosyalara nasıl erişebiliriz. Günümüzde tarayıcılar ftp sunucu işlemlerine olan desteklerini güvenlik sebebiyle kaldırmışlardır. 

Web sunucuyu kurmak için IIS sunucuyu açalım. Bunun için Win + R tuşuna basarak çalıştır penceresini ekrana getirelim. Metin kutusuna inetmgr yazıp tamam butonuna basalım. Bu pencerede sol tarafta yer alan üçgen simgesine tıklatıp seçenekleri genişletielim. Siteler ismi üzerinde farenin sağ tuşuna basalım. Ekrana gelen içerik menüsünden Web Sitesi Ekle komutunu çalıştıralım. Ekrana gelen pencerede site adına ali, fiziksel yola ise D:\Dosyalar\ali yazalım. Ip adresi olarak bilgisayarın ip adresini, ana bilgisayar adı olarak www.ali.local yazalım. Tamam diyerek işlemi tamamlayalım.

Aynı işlemleri veli için yapalım. Ana bilgisayar adı olarak www.veli.local adresini belirleyelim. Selami için www.selami.local olarak tanımlayalım. Her üç web sayfası için Dizinlere Göz Atma özelliğini etkinleştirelim. Herhangi birini tarayıcı ekranında çalıştıralım. DNS olmadığı için web sayfası çalışmayacaktır. DNS işlemlerini gerçekleştirmek için aşağıdaki satırları hosts dosyasına ekleyelim.

192.168.0.10      www.ali.local
192.168.0.10      www.veli.local
192.168.0.10      www.selami.local

Bilgisayarımızda yüklü bulunan herhangi bir tarayıcıyı açalım ve web sayfasının adresini girelim. Dosyaların listelendiğini görürsünüz.


Etiketler
iis ftp server cloud 
İlgili Makaleler
Bilişim Teknolojilerinin Temelleri Dersi İkinci Dönem İkinci Yazılı Çalışma Soruları
Windows 10 ve Windows 11 İşletim Sisteminde Şifre Girmeden Otomatik Oturum Açma
Gruplara ve Kullanıcılara Göre Bulut Sistemi Oluşturan Windows 10 Uygulaması
Kurulu Sistemin Sürücü(Driver) Yedekleri Nasıl Alınır
Windows 10 Açık Olan Pencereleri Yan Yana Getirme Sorunu ve Çözümü
Kullanıcılara Özel Bulut Sistemi Oluşturan Windows 10 Uygulaması
Core ve MVC Yapılı Web Projelerini Çalıştırmak İçin Windows 10 İşletim Sistemine IIS Kurulumu
Windows Açılışında Otomatik Olarak Program Çalıştırma
Windows 10 Wifi Şifresini Öğrenme

Yorum Ekle
   
Kötü İyi