Java

Java Geliştirme Paketi Nedir, Kurulumu Nasıldır

Yeni bir Nesne Tabanlı Programlama dersi makalesi ile birlikteyiz.

Temeli C ve C++ olan java programlama dili gerek güvenliği gerekse esnekliği ve hızlı çalışması sebebiyle programcılar tarafından en fazla tercih sebebidir. Bilgisayarınızda Java uygulamaları geliştirmek istiyorsanız, öncelikle onu geliştireceğiniz ve derleyip çalıştıracağınız araçları temin etmeniz gerekir. Geliştirme ortamı olarak farklı firmaların sunduğu farklı programlar mevcuttur. Biz, Visual Studio programına benzerliği sebebiyle Eclipse programını kullanacağız.

Java programları ile yazılan uygulamalar uzantısı *.java olarak saklanırlar. Sadece *.java uzantılı dosya oluşturmanız programın çalışması için yeterli değildir. Derlenmesi ve üzerinde çalışacağı işletim sistemine uygun biçimde paketlenmesi gerekir. Bu altyapı ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra yazdığınız Java kodunu herhangi bir işletim sisteminde çalıştırabilirsiniz.

Java uygulamasını farklı işletim sistemlerinde aynı şekilde çalıştırabilen aracın adı Java Sanal Makinesidir. Java Sanal Makinesi,  bytecode bulunduran *.class dosyalarını çalıştırır. Yazdığınız *.java kodunu *.class dosyasına çeviren aracın adı ise Javac’dır.

Java Geliştirme Paketi (JDK), normalde sadece Java uygulamaları çalıştırmak için gereken Java Çalışma Zamanı Ortamını (Java Runtime Environment - JRE) da içinde barındırır. JRE içinde Java Sanal Makinesi (JVM) ve açık kaynak kodlu Java API'leri yer alır.

Java kodunu bytecode'a çevirmek (javac'nin işi), onu JVM'e yüklemek (java'nın işi) ve farklı işletim sistemlerinde çalıştırmak (JVM'in işi) gibi işlemlerin yanında Java uygulamaları geliştirmek ve çalıştırmak için gerekli tüm araçları Java Geliştirme Paketi içinde bulabilirsiniz.

Java Geliştirme Paketi (JDK) işletim sisteminizle birlikte kurulu gelmemektedir. Bu nedenle, önce bilgisayarımıza JDK'yı kurmamız gerekir. Windows 7 İşletim Sistemi altında uygulama geliştireceğimiz için biz, 32 bit sürümü için gerekli olan yazılımı yükleyeceğiz.

Bu bağlantıdan JDK indirme sayfasına ulaşalım. Örneklerimiz 7u75 sürümüne göre yapıldığı için, bu başlık altında yer alan dosyayı yüklememiz gerekiyor.

Aşağıdaki ekran görüntülerinde belirtildiği gibi, sayfada önce JDK indirme düğmesine bastıktan sonra lisans koşullarını kabul ederek, işletim sistemimize uygun JDK sürümünü indiriyoruz. 

Bilgisayarınızda Windows işletim sisteminin hangi sürümü kurulu ise, o programı indirip kurmalısınız. Biz, 32 bit x86 sistemler için gerekli olan programı kullanacağız. İlk defa kurulum yapacaksanız, varsayılan aayarları değiştirmeden kurulumu bitirmeniz gerekir. 


İlgili Makaleler
Verilen İki Matrisi Çarpan Programı Java İle Yapınız
Java Programlama Dilinde Dosyalara Bilgi Kaydı ve Onları Okuma İşlemleri
Java Programlama Dilinde İç İçe Döngüler
Klavyeden Girilen Bir Sayının Faktoriyelini Bulan Programı Java İle Yapınız
Java Programlama Dilinde getChars Deyimi
Java Programlama Dilinde trim Deyimi
Java Programlama Dilinde Tek Boyutlu Diziler
Java Programlama Dilinde Çarpım Tablosunu Oluşturunuz
Java Programlama Dilinde if Karar Kontrol Deyimi
Java Uygulamaları İçin Eclipse Program Geliştirme Aracının Kurulması
Java Programlama Dilinde Çok Boyutlu Diziler
Java Programlama Dilinde Aritmetiksel Atama Operatörleri
Verilen Bir Matriste En Büyük Elemanın Bulunduğu Sütunda En Küçük Elemanı Bulan Programı Java İle Yapınız
Java Programlama Dilinde startsWith ve endsWith Deyimleri
Java Programlama Dilinde Hata Kontrol İşlemleri
Java Geliştirme Paketi Nedir, Kurulumu Nasıldır
Java Programlama Dilinde Dosya İşlemleri
Java Programlama Dilinde İkili Aritmetiksel Operatörler
Java Programlama Dilinde List Veri Saklama Deyimi
Java Programlama Dilinde Tarih Saat İşlemleri

Yorum Ekle
   
Kötü
İyi