Hyper V

Hyper V Platformunda Bir Sanal Makine Oluşturma

Window 10 ve üzeri bir işletim sisteminde Hyper V platformunun nasıl aktif hale getirildiğini ve çalıştırıldığını dana önceki makalelerde anlatmıştık. Şimdi bu platformu kullanarak Window 10 kurabileceğimiz bir sanal makine oluşturup kurulumu gerçekleştireceğiz.

Kuruluma geçmeden önce bilgisayarınız donanımına ait özellikleri cok iyi bilmelisiniz. Oluşturulacak sanal makine fiziki bilgisayarın donanım özelliklerini kullanacağı için performans düşüklüğü ya da çakışma yaşayabilirsiniz. Donanım olarak şunların cevabını vermeniz gerekir.

Oluşturacak sanal makineyi nerede saklayacaksınız ve sabit diskten ne kadar yer ayıracaksınız.

Benim bilgisayarımda C ve D sürücüleri mevcut. Her iki sürücü de bu işlemi gerçekleştirmek için musait. Ben yapılan işlemin kurulu işletim sisteminin olduğu sürücü de olmasını istemediğim için D sürücüsünde saklayacağım. Birden fazla işletim sistemi kuracağım için kurulan sistemlerin tek bir klasör altında saklanmasını istiyorum. Bunun için D sürücüsünde SanalMakineler isimli bir klasör oluşturacağım. Kurulum için 60 GB yer ayıracağım. 

Oluşturulacak sanal makineye ne kadar RAM ayıracağım. 

Benim bilgisayarımda 12 GB Ram olduğu için kurulum için 4 GB yer ayıracağım. 

Oluşturulacak sanal makine hangi işlemcide kurulu olacak.

Benim bilgisayarımda bulunan işlemci birinci nesil olduğu için yani 32 bit olduğu için bunu seçeceğim. Eğer 64 bit olsaydı işlemci için 2. nesil seçmemiz gerekiyordu.

Gerekli bilgileri özetledikten sonra sanal makineyi oluşturabilirz. Hyper V platformunu açtığımızda platform varsayılan olarak sanal ortamı mevcut sabit diskte oluşturmak ister. Bu amaçla bilgisayarın sabit diskini seçelim. Sağ tarafta Yeni komut grubundan Sanal Makine komutunu çalıştıralım.

Ekrana Yeni Sanal Makine Sihirbazı diyalog penceresi gelir. Karşılama ekranını İleri diyerek geçelim. 

Sanal makinenin adını gireceğimiz bir metin kutusu gelir. Burada sanal makineyi hangi amaç için kullanıyorsanız o amacı anımsatacak bir kelime yazmanız gerekir. Oyun için kullanacaksanız OyunBilgisayari, Web uygulaması yapmak istiyorsanız WebBilgisayarı, işletim sistemini öğrenmek istiyorsanız Windows10 diyebilirsiniz. Ben burada Windows10 diyeceğim. Bir alt satırda ise sanal makinenin nereye kurulacağı varsayılan olarak gösterilmektedir. Ben D sürücüsünde SanalMakineler klasörü altına oluşturacağım için buradaki konumu değiştiriyorum. İleri diyerek işleme devam edelim.

Sanal makine için hangi işlemcinin belirlendiği kısma geldik. Benim bilgisayarımdaki işlemci 1. nesil olduğu için aynen bırakıyorum ve İleri diyerek devam ediyorum.

Bu ekranda ise sanal makine için ne kadar Ram kullanılacağı belirlenmektedir. Ben 4 GB kullanacağım için 4 x 1024 = 4096 yazıyorum. İleri diyerek devam ediyorum.

Sıra geldi bu sanal makinenin dış dünyayla ilişkisinin kurulduğu ethernet kartının belirlenmesine. Mevcut bilgisayarın ağ kartını kullanmak istediğim için açılır kutudan Default Swtich seçeneğini işaretliyorum ve İleri diyerek kuruluma devam ediyorum.

Bu ekranda sabit diskin nerede ve kaç GB olarak ayarlanacağı işlemleri yapılmaktadır. Ben SanalMakineler klasörü altında 60 GB olarak ayarlıyorum. İleri diyerek işleme devam ediyorum.

Sıra geldi işletim sistemini yüklemek için CD/DVD ya da iso dosyası yerini belirlemeye. Ben iso dosyasıyla kurulumu gerçekelştireceğim için Önyüklenebilir CD/DVD-Rom'dan işletim sistemi yükle radyo düğmesini seçiyorum. Buradan Görüntü dosyası radyo düğmesini seçerek kurulum için gerekli olan iso dosyasının yerini belirliyorum. İleri diyerek işleme devam ediyorum.

Bu ekranda ise şu ana kadar yapılan tüm işlemlerin bir özeti görüntülenmektedir. Hatasız olarak işlemleri yaptığıma inandığım için Son diyerek sanal makine oluşturma işlemini tamamlıyorum.

Program bilgisayarınızın hızına göre sanal maineyi oluşturacaktır.

 


İlgili Makaleler
Hyper V Nedir, Ne işe yarar?
Hyper V Platformunda Bir Sanal Makine Oluşturma
Hyper V Platformunda Oluşturulan Sanal Makineye Windows 10 Kurma
Hyper V Platformunun Kurulumu

Yorum Ekle
   
Kötü
İyi